Manifest: elk kind zo thuis mogelijk

‘Elk kind zo thuis mogelijk’ is de titel én oproep van een manifest, door RET 2.0/TAS ontwikkeld samen met professionals uit de praktijk. 

Het manifest is besproken met de deelnemers van de op 1 februari gehouden bijeenkomst in het Eksternest in Almere. Als u hier meer over wil weten kunt u de video onderaan dit bericht kijken. Die bijeenkomst stond voor een deel in het teken van de ontwikkeling van het RET tot RET 2.0. Tijdens de interactieve workshop werd die ontwikkeling vertaald naar het manifest. Dit behelst een nieuwe houding ten opzichte van de jeugdhulp. De visie is samengevat in het schema hieronder.

Schematische weergave van het Manifest: Elk kind zo thuis mogelijk. Hierin staan vier stellingen: ‘gezinsgerichte aanpak’ boven ‘focus op het kind’. ‘Normen en waarden gezin’ boven ‘richtlijnen van het systeem’. ‘Samen dragen en verdragen’ boven ‘risico’s vermijden in de thuissituatie’. ‘Wendbaar handelen’ boven ‘het volgen van een methode’.

Het manifest komt voort uit de ervaringen van het team binnen de versnellingsaanpak. Daarnaast liet het team zich informeren en inspireren tijdens verschillende bijeenkomsten en workshops, waaronder het jeugdhulp-symposium op 6 oktober vorig jaar in Lelystad. Bij de bespreking op 1 februari bleek dat er nog wat zaken om verduidelijking of aanpassing vroegen. Het leidde tot de hierboven geplaatste tweede versie. Het manifest legt de gedeelde waarden van de professionals in deze regio vast en is tegelijkertijd een leidraad voor het praktisch handelen.

Het manifest wordt op basis van praktijkervaringen verder uitgewerkt en verfijnd. De jeugdhulpregio Flevoland heeft de ambitie dat er in de geest van het Manifest wordt gehandeld door iedereen in het zorglandschap en zodoende bijdraagt aan het doel om kinderen zo thuis te laten wonen als maar mogelijk is. Daarnaast hoopt de regio dat het Manifest ter inspiratie kan dienen voor de rest van het land.