Route niet gecontracteerde zorg

Deze route biedt een handleiding voor het gebruik van de stappenkaart voor niet-gecontracteerde aanbieders binnen het Sociaal Domein Flevoland. Het beschrijft de processtappen die gevolgd moeten worden om een verzoek voor niet gecontracteerde zorg in te kunnen dienen. Door deze handleiding te volgen, kan de kwaliteit en continuïteit van jeugdhulp in de regio Flevoland gewaarborgd worden.

Processtappen met toelichting

Wordt besloten dat er jeugdhulp nodig is, maar dit niet binnen het gecontracteerde aanbod past, wordt besloten om over te gaan op niet gecontracteerde jeugdhulp. De zogenoemde cliëntgebonden overeenkomst. 

Zie hier de omschrijving voor de stap Besluit in het verwijsproces. 

 

De verwijzer stuurt het formulier Verzoek tot niet gecontracteerde zorg in en stuurt dit beveiligd naar de lokale gemeente. Hieronder vallen een aantal voorwaarden:

  1. Mailadres lokale gemeente moet bekend zijn;
    1. kwaliteit@noordoostpolder.nl
    2. clm-sd@almere.nl
    3. maatwerkjeugdhulp@leystad.nl
    4. gedragsdeskundigen@dronten.nl
    5. administratie.sd@urk.nl
  2. Tarief maximaal gecontracteerd voor vergelijkbare zorg;
  3. Zonder vergelijkbare zorg vindt er contact plaats tussen lokale gemeente en regio;
  4. Tarieven, productcodes en productomschrijvingen zijn inzichtelijk op de website.

De lokale gemeente toetst en beoordeelt het formulier dat de verwijzer heeft ingevuld op inhoud en duur. De voorkeur heeft om de duur in overeenstemming met de productbeschrijving(en) van de aanbesteding te gebruiken. Als de lokale gemeente constateert dat erbinnen gecontracteerd geen passend aanbod is, dan:

  1. Aanvulling op regionaal gecontracteerde producten stemt de gemeente af met regionaal CLM. Zie hieronder de toetsingscriteria regionaal CLM en mail naar contact@sdfl.nl.
  2. Aanvulling op lokaal gecontracteerde producten stemt de gemeente met af met lokaal CLM.
  3. Zowel lokaal als regionaal CLM toetsen onder andere het volgende:
    1. Past tarief binnen jeugdhulp zonder verblijf tarief lokale gemeente;
    2. Voldoet aanbieder aan de product- en kwaliteitseisen;
    3. Voldoet aanbieder aan WTZA;
    4. Eisen vanuit het geldende gecontracteerde contract.
    5. “Nee, tenzij” lijst, zie bijlage. Let op, dit is een interne lijst, wordt niet met partijen buiten de gemeenten gecommuniceerd.
  4. CLM geeft na dit proces een advies.

Overwegingen

Bij het opstellen van de werkafspraken voor de toetsing die regionaal CLM doet bij een verzoek tot niet gecontracteerde zorg, is uitgegaan van de volgende uitgangspunten: 

  • Bekendheid met regionale systematiek: Jeugdhulpaanbieders van cliëntgebonden overeenkomsten zijn mogelijk niet bekend met regionale producten zoals TOM.
  • Tariefvoorwaarden: Jeugdhulpaanbieders hebben een reëel tarief nodig voor uitvoeren zorgbehoeften. Tarief moet passen binnen regionale afspraken.
  • Minimaal contractmanagement: De beheersing en contractmanagement op deze overeenkomsten zijn minimaal.

Toetsingscriteria

Het formulier Verzoek tot niet gecontracteerde zorg wordt door de gemeente aangeleverd, waarna Sociaal Domein Flevoland een toets uitvoert, waar nodig met de gemeente samen, op de volgende criteria:

  1. Screening zorgaanbieder
  2. Overleg en tariefbijstelling: Indien nodig vindt overleg plaats met de jeugdhulpaanbieder om het tarief verder toe te lichten of aan te passen. Hierbij wordt zoveel mogelijk aangesloten bij de regionale voorwaarden van Flevoland.
  3. Terugkoppeling en advies aan gemeente: Het resultaat van de toets door regionaal CLM wordt teruggekoppeld aan de gemeente met een advies.
  4. Zie processtap 4 - Lokale gemeente is degene die uiteindelijk besluit en akkoord gaat met het formulier, zoals ingediend door de verwijzer.

Screening zorgaanbieder

  • Resultaten van eerdere aanbestedingstrajecten controleren
    • Partijen die eerder afgewezen zijn binnen het inkooptraject op basis van uitsluitingsgronden en geschiktheidseisen worden voorlopig niet meegenomen daar waar het gaat om het banderen voor cliëntgebonden overeenkomsten ten behoeven van een kwantitatief tekort.
    • Partijen die zijn afgewezen vanuit de beoordeling op de gunningscriteria komen wel in aanmerking voor een cliëntgebonden overeenkomst.
  • Beschikbaarheid van rapporten van gemeentelijke onderzoekers/toezichthouders/IGJ
  • Het Uittreksel Kamer van Koophandel.
  • Het beschikken over een geldige Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) voor bij de Ondersteuning betrokken Beroepskrachten.
  • Geldige en relevante diploma’s.
  • De Verklaring belastingdienst – dat de fiscale verplichtingen op orde zijn.
  • Een goedgekeurde accountants/ bestuursverklaring van het voorgaande jaar (conform de Leidraad Financiële verantwoording).
  • Het omgaan met persoonsgegevens van cliënten conform de wettelijke vereisten.
  • Te gebruiken locaties voldoen aan voorwaarden, in samenwerking met de lokale gemeente.
  • Een keurmerk/certificaat (of document) waaruit een werkend systeem voor het beheersen, bewaken, borgen en verbeteren van de kwaliteit van de Ondersteuning blijkt (ISO/HKZ).
  • Tarief passend binnen regionaal gecontracteerde diensten.
  • Kwalitatief of kwantitatief – input voor de inkoper en dekkend zorglandschap.

De lokale gemeente is degene die uiteindelijk besluit en akkoord gaat met het formulier, zoals ingediend door de verwijzer.

 

De lokale gemeente ondertekend de overeenkomst en verstrekt de documenten die nodig zijn voor de inrichting van het leveren van de zorg aan de backoffice of administratie.

  • CLM (afhankelijk van processtap 3a of 3b) ontvangt een kopie van de getekende versie. Bijvoorbeeld door een mail.