Dit Regionaal Handelingskader en Afsprakenkader (hierna: Handelingskader) dient als handleiding voor professionals die werken met of voor de regionaal bepaalde jeugdhulpvormen. Het biedt uitgewerkte afspraken met betrekking tot verwijzing, regievoering en uitvoering van jeugdhulptrajecten. Momenteel zijn er twee handelingskaders: 24-uurs Jeugdhulp en HSJGGZ. Dit Handelingskader heeft betrekking op 24-uurs jeugdhulp (inclusief crisiszorg).
Let op: Dit Handelingskader is opgesteld om professionals houvast te bieden bij de verwijzing, regievoering en uitvoering van regionaal bepaalde jeugdhulpvormen. Hoewel er geen formeel akkoord is bereikt met alle aanbieders, geldt het Handelingskader als richtinggevend document. Het biedt praktische handvatten en uitgewerkte afspraken om de jeugdhulp zo goed mogelijk te organiseren binnen de nieuwe contracten (per 1 januari 2025).
Dit handelingskader is van toepassing voor de gemeenten Almere, Dronten, Noordoostpolder en Urk. Het is geldig vanaf 1 januari 2025 en totdat er een herziene versie beschikbaar komt. Afspraken en werkwijzen kunnen immers veranderen. Daarom adviseren we om in te schrijven op de nieuwsbrief (Nieuws | Sociaal Domein Flevoland). Daarin worden wijzigingen en achtergronden van die wijzigingen gepubliceerd.
Voor HSJGGZ is het nieuwe contract van kracht sinds 1 januari 2024. De contracten voor 24-uurs Jeugdhulp (inclusief crisiszorg) gaan in op 1 januari 2025.
Opbouw van het Handelingskader
Het Handelingskader beschrijft hoe te handelen binnen de contracten en producten die de regio Flevoland heeft afgesproken met de aanbieders. Hierin zijn onder andere de volgende onderwerpen opgenomen: criteria voor producten; verwijsroutes; stapelingsmatrix; uitleg van afspraken; administratief handboek. Daarnaast bevat de Beschikbaarheidswijzer een overzicht van de beschikbare aanbieders en producten. De verdere uitwerking van Kleinschalig wonen (KSW) is nog onder constructie.
Regiovisie
De Regio wil de zorg organiseren op basis van de ambities uit de Regiovisie ‘Samen, dichtbij en leren wat werkt’. De Regio moet binnen het zorglandschap meer investeren in alternatieve oplossingen die kleinschalig, dichtbij en toekomstbestendig zijn. Dat wordt gedaan door de zorg dichtbij en in samenhang te organiseren op de drie leefgebieden: wonen, onderwijs en vrije tijd. Het uitgangspunt hierbij is dat de zorg rondom een jeugdige wordt vormgegeven. 'De zorg verplaatst’, in plaats van ‘het kind verplaatst' – anders gezegd: de zorg volgt de jeugdige.
Gezamenlijke dienstverlening
Om de jeugdhulp te versterken, zet de Regio in op meer gezamenlijke dienstverlening van de vijf regiogemeenten. Dat is in lijn met de Norm van Verantwoord Opdrachtgeverschap (NvO) en de Hervormingsagenda Jeugd.
Uniformering toegang tot jeugdhulp
De toegang tot jeugdhulp is lokaal georganiseerd. Alle gemeenten zetten zich in om jeugdigen thuis veilig op te laten groeien en streven naar uniformiteit in de toegang tot jeugdhulp. Bij een hulpvraag op het gebied van wonen zoekt de verwijzer, vanuit de rol van perspectief-regisseur, in eerste instantie naar oplossingen binnen het eigen netwerk en binnen de eigen leefomgeving van de jeugdige. Dit doet hij in samenspraak met de jeugdige en het gezin.
Welke maatregelen beschrijven we hier om tot uniformering van jeugdhulp te komen? Wat verwachten we van toegang en van aanbieders? Hoewel de toegang lokaal georganiseerd is, zet de regio Flevoland zich met de lokale gemeente in om processen, daar waar mogelijk, te uniformeren.
Vragen of opmerkingen?
Zijn er vragen over het Handelingskader? Bespreek ze tijdens de contractvoortgangsgesprekken tussen de regio en je organisatie of mail: contact@sdfl.nl. Raadpleeg ook de overeenkomsten en bijbehorende documenten op de website onder het menu Contracten.
Je kunt ook je ervaring delen over een aanbieder.
Heb je aanvullende vragen? Neem gerust contact op.