Onze inzet van de afgelopen jaren is beloond met een nieuw contract per 1 mei 2024! Een goed moment om samen terug te blikken, vooruit te kijken en onze nieuwe teamleden aan jullie voor te stellen.
Achtergrond en context RET 2.0
In 2022 zijn we als Jeugdhulpregio Flevoland met de Versnellingsaanpak gestart. We constateerden dat het aantal uithuisplaatsingen van kinderen in Flevoland opliep en dat we landelijk gezien koploper waren. Dit tij wilden we keren.
Doelstellingen van de Versnellingsaanpak jeugd Flevoland
Het doel van de aanpak was helder: het creëren van een transformatie met als doel het voorkomen van uithuisplaatsingen. De opdracht was drieledig:
• Organiseren van een intensief en specialistisch ambulant aanbod: Team AnderS
• Een aangescherpte beoordeling naar gespecialiseerde 24-uurs zorg
• Bevorderen door- en uitstroom naar zo thuis mogelijk
Daarop hebben we in 2022 het Versnellingsteam ingericht dat met deze opgave in 2023 verder aan de slag is gegaan. In het Versnellingsteam nemen professionals deel vanuit diverse organisaties; gedragsdeskundigen van ‘s Heerenloo, Triade Vitree en JGZ Almere, jeugdbeschermer Samen Veilig, Organize Agile met Marjolein Duin als zelfstandig aanvoerder en een afgevaardigde vanuit de beleidsgroep van de Regio. Belangrijk uitgangspunt bij de werkwijze is om het gezin centraal te zetten en domeinoverstijgend te denken en te handelen. Problematiek als armoede, echtscheiding, huisvesting en verslaving zijn vaak aanwezig in situaties waarin uithuisplaatsing wordt overwogen. Als we niets doen aan deze volwassen problematiek, lossen we feitelijk niets op.
Team AnderS
Binnen enkele weken lukte het om samen met de verwijzers de eerste uithuisplaatsingen te voorkomen. Binnen 6 weken was
Team AnderS, als antwoord op het ontbrekend specialistisch ambulante aanbod, samengesteld: een netwerkteam specialistisch ambulant werkers dat in de thuissituatie ingezet kan worden ter voorkoming en/of verkorting van verblijf. De begeleiders in Team AnderS hebben zowel een verschillende culturele als inhoudelijke achtergrond en zijn afkomstig van verschillende zorgaanbieders: ‘s Heerenloo, GezinsFACT Flevoland vanuit Pluryn, GGZ Centraal Fornhese, Samen Sterk Flevoland en Triade/ Vitree. Een uniek concept in Nederland.
In 2023 hebben we de aanpak verder geëvalueerd, geleerd en gecontinueerd. overgegaan tot de borging van de werkzame elementen in het veld. Dit heeft erin geresulteerd dat de werkzame elementen van de Versnellingsaanpak zijn geïntegreerd in het Regionaal expertteam. Er is nu een groter team beschikbaar, wat op basis van het vraagstuk, uitgebreid kan worden met een flexibile schil van experts vanuit het netwerk; RET 2.0
RET 2.0
Het RET kan benaderd worden bij complexe vraagstukken in de casuïstiek waar de verwijzer samen met ouders en betrokken hulpverlening niet direct meer perspectief ziet. Daarnaast blijft het RET actief op de oorspronkelijke opdracht van het Versnellingsteam: inzetten op het voorkomen en verkorten van uithuisplaatsingen op basis van concrete casuïstiek. Het team leert en signaleert in de praktijk en werkt samen met beleidsmedewerkers en de aankoopcentrale in de regio om de lessen te laten stollen in beleid. Het team is multidisciplinair. Het bestaat uit medewerkers vanuit de lokale toegang, jeugdbescherming, zorgaanbieders met een brede basis in de regio. Het team werkt zo transparant als mogelijk en in nauwe samenwerking met stakeholders.
Waar kan je het RET voor inzetten? Het RET is er voor verwijzers en zorgaanbieders wanneer er complexe vraagstukken liggen en/of wanneer je vastloopt binnen casuïstiek. Neem contact op met ons op bij:
- - Vragen over het organiseren van passende inzet;
- - ruggensteuntje nodig bij het handelen;
- - inzet onafhankelijk gespreksleider ronde tafel;
- - het helpen bij het verhelderen van de verklarende analyse;
- - vragen voor inzet vanuit Team AnderS;
- - creatief meedenken om te komen tot passende ondersteuning.
Hoe kun je ons bereiken?
Je kunt ons het beste benaderen via de mail die elke dag wordt gelezen en bijna altijd binnen 24 uur wordt beantwoord. Omschrijf kort je vraag en wat je nodig hebt vanuit het RET en wij nemen zo snel mogelijk contact op. Het adres is: ikwil@versnelling-fl.nl
Nieuwe gezichten:
Per 1 januari is Maaike Huurman ons team komen versterken.
Hoe ben je bij het RET terecht gekomen?
Door mijn jaren lange ervaring in de jeugdzorg in de rol van zorgconsulent bij ’s HeerenLoo Almere en intake coördinator onderaannemers bij het samenwerkingsverband Flevoland heb ik veel ervaring opgedaan op het gebied van jeugdhulp met verblijf. Vanuit deze expertise heb ik me met veel plezier op deze nieuwe functie gestort!
Waar kunnen we je voor benaderen?
Verwijzers kunnen mij benaderen voor:
- Meedenken en helpen bij het organiseren van passend aanbod;
- vragen rondom uitstroom terug naar huis of doorstroom naar passendere plekken;
- verkorten UHP en versnellen doorstroom .
Zorgaanbieders kunnen mij benaderen voor:
- Bemiddeling zorgaanbieder en verwijzer bij vastlopen/ verschil van inzicht;
- vastlopen jongeren op de groep (met toestemming verwijzer)
Wat maakt het RET bijzonder voor jou?
Twee keer per week wordt de lopende casuïstiek besproken met de leden van het RET. Ik merk dat door deze vorm van overleggen snel geschakeld wordt met collega’s, niks blijft liggen en er veel denk en daadkracht is. Er is ontzettend veel kennis binnen het team en een nog groter netwerk. Casuïstiek loopt binnen het team niet vast door inzet van de flexibele schil en het grote netwerk van de leden samen. Dat maakt dat er snel knopen worden doorgehakt in het vinden van oplossingen en ik meteen de daad bij het woord kan voegen. Ook zijn er altijd collega’s bereikbaar en dragen we het werk samen. Dit voelt uniek en werkt voor mij heel prettig samen!
Per 1 mei is Christa van den Broek Team AnderS komen versterken.
Hoe ben je bij het RET terecht gekomen?
Ik ben terecht gekomen bij het RET via mijn huidige werkplek Samen Sterk Flevoland waar ik als ambulant begeleider werkzaam ben. Naast mijn dagelijkse werkzaamheden bij Samen Sterk ben ik sinds mei dit jaar een aantal uur per week beschikbaar voor het RET.
Waar kunnen we je voor benaderen? (In jou geval meer waar je expertise ligt)
Inmiddels bijna 20 jaar actief werkzaam binnen de jeugdzorg. Ik heb op behandelgroepen gewerkt, zowel open als gesloten. Werkzaam geweest als jeugdbeschermer en inmiddels twee jaar werkzaam als ambulant begeleider. Mijn expertise ligt vooral bij de jeugdigen rond puber leeftijd/ jong volwassenen. Inmiddels door de jarenlange ervaring ook redelijk bekend met de routes/ hulpmiddelen die beschikbaar zijn voor zorg. Hiermee kan ik jongeren maar ook hun ouders praktisch in ondersteunen. Op verschillende facetten geschoold en momenteel bezig om mij weer meer te verdiepen in geweldloos verzet/ verbindend gezag. Een prachtige methodiek die vooral in de puberfase heel mooi in te zetten is.
Wat maakt het RET bijzonder voor jou?
Het werken met RET is bijzonder voor mij omdat je intensief samenwerkt met collega’s uit verschillende vakgebieden met gezamenlijk één doel “het voorkomen van uithuisplaatsingen” Tijdens de werkzaamheden mag & kan men buiten de normaal gesproken kaders en lijnen denken/uitvoeren. Deze werkwijze maakt een enorm verschil is tot nu toe gebleken. Tegelijkertijd maakt het ook mooi inzichtelijk welke veranderingen er zouden kunnen plaatsvinden in de huidige manier van werken/ begeleiden in het werkveld.