Jaarverslag RET/TAS: méér kinderen thuis

De inzet van RET/TAS voorkwam of verkorte vorig jaar de uithuisplaatsing van 58 kinderen. Dat staat in het jaarverslag 2024 van het Regionaal Expert Team (RET).

Het Regionaal Expert Team (RET) met Team AnderS (TAS) als vangnet, zijn sinds februari 2024 als RET/TAS 2.0 de laagdrempelige plek waar complexe casuïstiek kan worden besproken en waar mogelijk opgelost.

Bij het RET vinden verwijzers inhoudelijke expertise, creatief ‘omdenkvermogen’ en organisatiekracht. De oprichting volgde uit de in 2022 ingezette versnellingsaanpak. Te organiseren zorg, waarbij zich mogelijk uithuisplaatsingen voordoen, worden door verwijzers besproken met het RET. TAS kan daarbij door de verwijzer, in samenspraak met het RET, worden ingezet als hulp aan jongeren en gezinnen om een uithuisplaatsing te voorkomen. Preventief.

In het verslagjaar consulteerden verwijzers RET/TAS voor 277 kinderen. In 2023 waren dat er 252. Bij 58 kinderen kon in 2024 uithuisplaatsing worden voorkomen of verkort.

De inzet varieerde van consultatie tot intensieve casusbegeleiding. In 64 gevallen werd voor die begeleiding TAS ingezet. Dat gebeurde steeds in overleg met het RET, waarbij de verwijzer bepaalde tot inzet.

Het RET had ook een signaalfunctie. Op het gebied van door- en uitstroom van jongeren, met name in de leeftijdsgroep 16-27 jaar. Zo adviseerde het RET zodanig dat men bijvoorbeeld in Almere overging tot de ontwikkeling van de locatie Poseidonsingel, waarbij huisvesting en ondersteuningsaanbod voor jeugdigen door een zorgaanbieder wordt geboden. Als een tussenvoorziening. Hierdoor kunnen jeugdigen zelfstandig wonen met enige ondersteuning. Daarmee droeg het RET onder meer bij aan de door- en uitstroom van jeugdigen in 24-uurszorg.

Vorig jaar werd ook een onafhankelijk onderzoek gedaan naar kosten, baten en effecten van RET/TAS. Dit onderzoek, uitgevoerd door Berenschot, bevestigt de meerwaarde van de ondersteuningsstructuur voor verwijzers. Het leidde tot het besluit om TAS voort te zetten en het RET in 2025 door te ontwikkelen naar een bredere regionale ondersteuningsstructuur 0-100 jaar. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met onder andere het Regionaal Veiligheidsteam, Consultatie en Advies Jeugd-GGZ en WMO.

 

Meer informatie? Bekijk het Inhoudelijk jaarverslag RET TAS 2024 voor alle resultaten en een vooruitblik op 2025.