Wat levert RET/TAS op?

 

Maakt RET/TAS verschil? Levert het meer op dan het kost? Om antwoorden te krijgen op die vragen maakt onderzoeksbureau Berenschot een maatschappelijke kosten- en batenanalyse (MKBA).

Het onderzoek begon afgelopen mei en duurt tot 1 juni 2025. Allerlei organisaties en professionals op het gebied van specialistische jeugdhulp die met RET/TAS te maken hebben, worden bevraagd in die periode.

Berenschot wil graag weten of RET/TAS inderdaad de plek is waar complexe cases worden besproken én opgelost, waar inhoudelijke kennis aanwezig is en waar met name verwijzers worden verrast met, zoals de onderzoekers het noemen, “creatief omdenkvermogen en organisatiekracht”.

Foto van Bram Berkhout, projectleider en senioronderzoeker bij Berenschot

Foto van Bram Berkhout, projectleider en senioronderzoeker bij Berenschot

Om dat vast te stellen, vergelijkt het bureau de aanpak met die van voor 2022, toen RET/TAS nog niet bestond. Dat gebeurt door de meetbare resultaten op een rij te zetten, door tien interviews met betrokkenen (kandidaten zijn al benaderd of ontvangen binnenkort een mailtje) en door jeugdigen en hun ouders met een enquête te bevragen. De enquête wordt uitgevoerd door verwijzers. Zij worden hiervoor benaderd door Berenschot.

Vragen over het onderzoek? Kijk op de website van Berenschot of stel ze aan projectleider en senioronderzoeker Bram Berkhout (foto), b.berkhout@berenschot.nl.