In het eerste kwartaal van 2024 hebben de Flevolandse gemeenten Almere, Dronten, Lelystad, Noordoostpolder en Urk de Regiovisie Aanpak Huiselijk Geweld en Kindermishandeling ‘Voor een veilig thuis’ vastgesteld. De gemeente Zeewolde zal binnenkort de visie ook vaststellen.
Gemeenten hebben wettelijk (Jeugdwet, Wmo) de taak om huiselijk geweld en kindermishandeling aan te pakken. De Flevolandse gemeenten werken daarnaast ook samen in de regionaal georganiseerde aanpak van zorg en ondersteuning van huiselijk geweld en kindermishandeling.
Deze visie leidt, zo is de bedoeling, zowel lokaal en regionaal tot een samenhangende, duurzame en effectieve aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling voor alle inwoners.
Actielijnen
De regiovisie beschrijft hoe de zes gemeenten uit Flevoland huiselijk geweld en kindermishandeling willen aanpakken. De regiovisie bouwt daarbij voort op de drie actielijnen van het programma ‘Geweld hoort nergens thuis’:
• Geweld eerder en beter in beeld krijgen;
• Geweld duurzaam (dus definitief) stoppen;
• Aandacht geven aan specifieke doelgroepen: kinderen in kwetsbare opvoedingssituaties en complexe scheidingen, slachtoffers van mensenhandel, ouderenmishandeling, seksueel geweld, schadelijke traditionele praktijken, en individuen met een licht verstandelijke beperking (LVB).
Uitgangspunten
Aan de hand van vijf uitgangspunten geeft de regiovisie richting aan de wijze waarop we huiselijk geweld en kindermishandeling willen voorkomen, signaleren en aanpakken:
• Voorkomen is beter dan genezen;
• Eerst het stoppen van geweld, daarna het wegnemen van de risico’s en het werken aan herstel;
• Samen met het huishouden en met betrokken professionals in overleg en onderlinge afstemming bepalen wat, waarom, door wie wordt gedaan;
• Hulp zo veel mogelijk thuis laten plaatsvinden;
• Door continu leren de aanpak continu verbeteren.
Samenhang met andere opgaven
De regiovisie sluit aan op de Regiovisie Jeugd Flevoland ‘Samen, dichtbij en leren wat werkt (2021)’, het programma ‘Scheiden zonder Schade’, het Zorglandschap Wmo en de samenwerking met de zorgaanbieders, Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming en de agenda ‘Veiligheid Voorop’ van het Landelijk Netwerk Straf en Zorg.
Proces
De regiovisie is opgesteld in samenwerking met veiligheids- en maatschappelijke partners uit het sociaal domein, zorgpartners en ervaringsdeskundigen. De adviesraden sociaal domein van de zes gemeenten hebben, na een gezamenlijke informatieavond, hun advies kunnen uitbrengen die verwerkt is in de regiovisie. Ook voor de zes gemeenteraden is een gezamenlijke informatievond georganiseerd.
Lees de regiovisie hier.