De in 2024 gehouden thematafels van Jeugdhulpregio Flevoland leidde tot veel concrete resultaten. Een overzicht.
De thematafels waren al een succes op de momenten dat ze online of op locatie plaats hadden. Zo was de opkomst steevast goed en waren er veel inspirerende gesprekken en presentaties. Maar minstens zo belangrijk zijn de opbrengsten. Dat zijn er nogal wat en dus gaan de organisatoren ook dit jaar door met de thematafels.
Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste opbrengsten en resultaten.
Bij de doorontwikkeling van RET 2.0 worden evaluaties met korte cycli ingevoerd. Ook is er structurele monitoring. Beide besluiten zijn genomen naar aanleiding van de thematafel over RET 2.0. Centraal stond het voorkomen van overlap in trajecten en het verbeteren van de structuur van de ondersteuning.
De bereikbaarheid en toegankelijkheid van crisishulp wordt beter. Dat is onder meer te danken aan de instellingen van een leertafel waarbij deelnemers ervaringen delen. De thematafel was de aanzet tot deze stappen. Afspraken met onder meer Triade Vitree en GGZ, de gegunde aanbieders voor crisishulp, zijn vastgelegd.
De samenwerking tussen JGGZ en andere jeugdzorgaanbieders is verbeterd. Daarbij was er aandacht voor doorstroom in langdurige trajecten en duidelijke afspraken over nazorg en begeleiding na uitstroom.
RET/TAS kan ook ingezet worden bij door- en uitstroom van en uit verblijf. Dat is een van de uitkomsten van de thematafel die vooral ging over de werkzame elementen van RET/TAS. Er wordt gewerkt aan het stimuleren van een andere mindset bij aanbieders.
Tijdens deze bijeenkomst werden de nieuwe contracten voor 24-uurs Jeugdhulp besproken. Er is gesproken over de implementatie en regionale werkwijzen die aan het einde van 2024 zijn vastgelegd in het Regionaal Handelingskader.
Het implementatieproces en het regionaal handelingskader zijn belangrijk beïnvloed door de inbreng tijdens deze thematafel. Verder leidde de vraag van ketenpartners om elkaar beter te leren kennen geleid tot een workshop hierover. Die wordt op 6 maart 2025 gehouden.
Diverse afspraken over TOM zijn opgenomen in het regionaal handelingskader en de kiem daarvoor is gelegd op deze thematafel. De bijeenkomst bood ruimte voor een open gesprek over TOM. Het ging daarbij onder meer over kosten, werkzame elementen en monitoring.
Deze thematafel richtte zich op verwijsroutes, data en monitoring en het anders kijken naar zorg. De input heeft geleid tot aanscherping van het regionaal handelingskader. Verder ging het tijdens deze bijeenkomst over de (on)mogelijkheden van het aanleveren van data. Er komt een vervolgbijeenkomst met zorgaanbieders.
Het jaar werd afgesloten met een terugblik op de thematafels en gesprekken over Stevige Lokale Teams, de implementatie van TOM en de visie op leren. Beproefde methoden en projecten werden gedeeld en krijgen een plek in het ontwikkelde beleid.
Hoe verder?
Jeugdhulpregio Flevoland gaat door met de thematafels. Daarnaast gaat het concretiseren van de uitkomsten van al gehouden thematafels door. Dat gebeurt in samenwerking met gemeenten, zorgaanbieders en professionals.