Thematafel 17 april over samen leren wat werkt

De online thematafel van 17 april staat in het teken ‘Samen leren wat werkt’, het motto waarmee in deze regio wordt gewerkt aan de verdere ontwikkeling van de jeugdhulp.

Het gaat onder meer over de leertafels Team op Maat (TOM) en Crisis die Sociaal Domein Flevoland onlangs binnen het zogeheten leerlandschap introduceerde. Ook andere initiatieven met betrekking tot leren worden besproken, inclusief hoe ze zich tot elkaar verhouden. De Flevo Academie Jeugd, een activiteit van hogeschool Windesheim, komt eveneens voorbij. Bij dit initiatief draait het om onderzoek, verdiepen van kennis en leren door te doen. Vanwege die breedte van al die activiteiten is het goed om stil te staan bij wat waar gebeurt en hoe initiatieven elkaar versterken.

Daarna zijn er twee workshops, eentje over de opgave 16- tot 27-jarigen en eentje over leren en doorontwikkelen met TOM.

16 tot 27-jarigen

De overgang voor de zorg en ondersteuning voor 16 tot 27-jarigen van jeugdzorg naar andere vormen van hulp en ondersteuning leidt tot problemen en die problemen raken veel domeinen. Denk daarbij aan Jeugdhulp, Wmo, Onderwijs, Werk & Inkomen en Huisvesting. De uit te oefenen invloed wisselt. Bovendien hebben de verschillende domeinen ook nog eens invloed op elkaar.

Redenen genoeg om tijdens deze workshop stil te staan bij thema’s die hiermee van doen hebben. Mogelijk dat ze tijdens een eventuele leertafel verder worden uitgewerkt. Deze workshop wil alvast een bijdrage leveren aan een betere doorstroom en aanpak voor deze jongeren.

Doelgroep van deze workshop: beleidsmedewerkers en inhoudelijk deskundigen van gemeenten en zorginstellingen vanuit de domeinen Jeugd, Wmo, MO, Onderwijs, Werk & Inkomen en Huisvesting.

Doorontwikkelen met Thuis Op Maat

Inmiddels zijn wij al een aantal maanden ‘onderweg’ met TOM. Er ontstonden al verschillende initiatieven om te leren en te monitoren. Dat zijn het wekelijkse online-inloopspreekuur waar vragen gesteld kunnen worden, de intervisiegroep van gedragsdeskundigen en de leertafel TOM. Al het geleerde tot nu toe komt tijdens deze workshop samen.

Doelgroep van deze workshop: gedragsdeskundigen, klantmanagers, jeugdbeschermers en leidinggevenden van die medewerkers van verwijzende instanties (gecertificeerde instellingen en lokale toegangen), zorgaanbieders en RET/TAS.

 

Programma

09:00 - 09:05 uur: Digitale inloop en welkom
09:05 - 09:15 uur: Plenair: Actuele ontwikkelingen
09:15 - 09:35 uur: Plenair: Leren wat werkt in relatie tot Leerlandschap
09.35 - 10.05 uur: Plenair: FAJ Verbreden Verklarende Analyse
10:05 - 10.15 uur: Pauze
10.15 - 11:15 uur: Workshop 1: ‘Opgave 16 tot 27 jarigen’
10:15 - 11:15 uur: Workshop 2: ‘Leren en doorontwikkelen met TOM’
11:15 - 11:50 uur: Plenaire terugkoppeling uit workshops
11:50 - 12:00 uur: Afsluiting en vooruitblik volgende thematafel

 

Locatie

Online

 

Aanmelden

Aanmelden kan hier tot uiterlijk 14 april. Na aanmelding volgt een bevestiging met Teamslink.

Klik hier voor de data van alle thematafels van 2025.