Terugblik: Thematafel bijeenkomst 7 november 2024

Aanbieders van jeugdhulp en vertegenwoordigers van de gemeenten in Flevoland spraken over verschillende concrete ideeën om de kosten van de jeugdhulp te beheersen en tegelijkertijd de kwaliteit te verbeteren.

Dat gebeurde tijdens de op 7 november jl. online gehouden thematafel over kwaliteit en kostenbeheersing. Het ging die dag onder meer over de verwijsroutes, data en monitoring, crisishulp en ‘anders kijken naar de zorg’. In zijn inleiding op actualiteiten en vraagstukken vertelde regiodirecteur Ronald Messelink, langs de lijn van de voortgangsbrief jeugd, die de staatsecretaris de Tweede Kamer 4 november stuurde. 

Josje van Duin is projectleider van de implementatie van de nieuwe contracten en schetste de beweging die is ingezet. “We bestendigen de beweging van jeugdhulp die ‘als thuis’ is.” Hoewel er op dat gebied al veel gebeurt, zijn suggesties nog altijd welkom: jvduin@almere.nl.

Verwijsroutes

De routes waarmee jeugdigen worden verwezen kunnen beter, zo bleek tijdens de workshop over dat onderwerp. Zo werd geopperd zo’n verwijzing vaker “thuis op de bank” bij het betreffende gezin te bespreken. De verwijzing zelf mag trouwens eenduidiger. Op dit moment verwijst een medisch specialist anders dan een gecertificeerde instelling en daar gebeurt het weer anders dan bij de gemeente. Er werd gepleit voor nieuwe, gestandaardiseerde formulieren, andere documenten en werkwijzen. 

Een ander thema met betrekking tot verwijzing is de plaats waar informatie wordt verzameld en ontsloten. Goed nieuws: het regionaal handelingskader, dat momenteel in ontwikkeling is, voorziet daarin. Daarom ging het ook over de beschikbaarheidswijzer (mogelijkheden om die te gebruiken worden nu vaak nog niet benut) en het toestaan van een samenloop van toewijzingen. Die samenloop kan ervoor zorgen dat aanbieders gemakkelijker kunnen samenwerken. 

Data en monitoring

Data is belangrijk om te bezien of doelstellingen worden gehaald. Op dit moment komen die gegevens vooral uit het berichtenverkeer en dat is onvoldoende, zo stelden de deelnemers aan de workshop ‘Data en monitoring’ vast. Het helpt als aanbieders meer informatie aandragen, zoals over de locatie waar jeugdigen verblijven en de zogeheten outcome-indicatoren. Dat is te organiseren, maar voor andere onderwerpen is het moeilijker voor om informatie uit de organisatie te verzamelen. Dat geldt bijvoorbeeld voor informatie over broertjes en zusjes eenzelfde pleeggezin en de verklarende analyse bij de start van de zorg. 

Crisishulp

Zodra crisishulp wordt ingezet is er voortaan aandacht voor wat er kan en moet gebeuren nadat die zorg is geboden. Dat gebeurt al op de eerste dag van de crisishulp. Dan nemen verwijzers het initiatief tot een overleg om die zorg af te stemmen en dat doen ze met ouders, de aanbieder van crisiszorg en de aanbieder die al actief is voor de betrokken jeugdige. Het overleg wordt binnen vijf dagen gehouden.

Tijdens de workshop Crisis ging het verder over het stap voor stap verder verbeteren van de hulp. Er komen leertafels waarbij deelnemers dat doen aan de hand van casuïstiek en werkprocessen. In het regionaal handelingskader worden daarnaast nieuwe werkwijzen met betrekking tot crisis opgenomen. 

Anders kijken

Meer willen en kunnen zien. Dat is samengevat het pleidooi van de deelnemers aan de workshop ‘Anders kijken naar de zorg’. Wie louter oog heeft voor de vraag die jeugdigen, ouders of verwijzers stellen, ziet mogelijk andere relevante zaken en zelfs oplossingen over het hoofd. In het verlengde hiervan: het ‘totaalplaatje’ van een cases is vaak groter dan professionals beseffen. Om alle perspectieven en onderdelen van dat plaatje te zien, hebben we elkaar nodig.

Volgende workshop

Er is dit jaar nog één thematafel. Die wordt op 12 december a.s. van 13.00 tot 16.00 gehouden in het stadhuis in Lelystad. Vanaf 16.00 uur is er een informeel samenzijn. De thematafel heeft als thema ‘De punten op de i’ en is de moeite waard voor managers en medewerkers van de bedrijfsvoering van lokale toegangen, gecertificeerde instellingen en aanbieders die voor 2025 en daarna zijn gecontracteerd. Aanmelden kan hier.