Op donderdag 17 april kwamen zo’n vijftig professionals uit het sociaal domein digitaal bijeen voor de thematafel Leren wat werkt. Het centrale thema: hoe bouwen we samen aan een lerend Flevoland? Deelnemers gingen in gesprek over het leerlandschap, de rol die de Flevo Academie Jeugd (FAJ) daarin inneemt, en de versterking van twee belangrijke opgaven: 16-27 en Thuis op Maat.
Maryse Knook opende de bijeenkomst met een overzicht van actuele ontwikkelingen in de regio. Josje van Duin nam het stokje over met een toelichting op de inrichting van het leerlandschap. Aan de hand van de metafoor van ‘Tafels dekken, Tafels schikken en Tafelmanieren” liet zij zien hoe thematafels, leertafels en partners als de FAJ (Windesheim) bijdragen aan leren en verbeteren in de praktijk.
FAJ presenteerde in dat kader het project Verbreding Verklarende Analyse, waarin samen met gemeenten en partners is geleerd over het analyseren van onderliggende problematiek bij jongeren. “Een jeugdige stroomt niet zomaar door naar 24-uurs jeugdhulp – we willen eerst goed begrijpen wat er speelt,” aldus FAJ. Dat het opstellen van een goede analyse rondom jeugdige en gezin een belangrijk ontwikkelpunt is voor de regio wordt bevestigd gedurende het vervolg van de thematafel!
Bij afronding van het onderdeel van de FAJ werd via een Mentimeter feedback opgehaald over de zichtbaarheid en rol van FAJ in het veld om tegelijkertijd input op te halen voor de toekomstige opdrachtformulering vanuit de beleidsgroep voor de FAJ.
In de werksessie rond de opgave 16-27 is gewerkt aan de voorbereiding van de nieuw te vormen leertafel 16-27. Belangrijke thema’s waar deze thematafel energie op gaat zetten en gaat leren zijn: het ontwikkelen van alternatieve woonvormen (bv Kamers met Aandacht), het verbeteren van verklarende analyses in samenwerking met andere domeinen, en het normaliseren van hulp voor jongeren van 17+. Ook zijn knelpunten in regelgeving benoemd, en is gepleit voor het contracteren van aanbieders die zowel Jeugdwet- als Wmo-zorg leveren. Het is een voorwaarde dat jongeren actief worden betrokken bij deze gesprekken, en - afhankelijk van de actie - zullen andere domeinen en partijen worden betrokken, zoals Onderwijs, Huisvesting van de gemeenten, projectontwikkelaars, Werk en Inkomen.
In een parallelle sessie gingen verwijzers en aanbieders in gesprek over het programma Thuis op Maat: wat werkt, waar lopen we tegenaan, hoe leren we daarvan en hoe gaan wij verder? Bevestiging van inrichting van het huidige landschap was de belangrijkste conclusie. Dit biedt de ruimte om te (blijven) leren wat werkt en daar alle betrokkenen een plek te laten innemen.
De bijeenkomst werd plenair afgesloten met een terugkoppeling van beide workshops en een vooruitblik op de volgende thematafel op 22 mei a.s. Noteer dat vast in je agenda! Het heet 'Pitch podium en koffiecorner' en zal in het teken staan van nader kennismaken, ook inhoudelijk.
Deelnemers waardeerden deze thematafel vooral voor het samen leren en reflecteren. Want alleen door samen te leren, komen we verder.
Tijdens de thematafel is materiaal rondom de verklarende analyse en actieleren gedeeld: dat vindt u hier:
Wilt u ook suggesties doen aan de FAJ, voor haar leeractiviteiten en onderzoek? Via deze link komt u bij een korte vragenlijst. Hartelijk dank voor uw input! Link: https://forms.office.com/e/vuukPf3PTf