De uitspraak van rechtbank Midden-Nederland in de kortgedingen die twee aanbieders aanspanden tegen de gemeente Almere, in haar rol als centrumgemeente van de jeugdhulpregio Flevoland, hebben consequenties voor de inkoop van jeugdhulp met verblijf in onze gemeente en regio.
Triade Vitree en Pluryn maakten bezwaar tegen de inkoopprocedure met betrekking tot de 24 uurs jeugdhulp. Een van de uitkomsten is dat de regio de tarieven beter moet onderbouwen. Verder zijn de aanbieders in het gelijk gesteld voor wat betreft de door de regio gestelde eisen met betrekking tot kleinschalig wonen. Die zijn te onduidelijk, aldus de rechtbank. De eisen van de organisaties met betrekking tot de inkoopprocedure en voorwaarden, die als buiten proportie werden bestempeld, zijn door de rechter afgewezen.
Almere ligt zich, mede namens de andere gemeenten in de regio, neer bij de uitspraak. Zoals opgedragen door de rechtbank, wordt het onderzoek naar billijk geachte tarieven verdiept. Dit leidt tot een betere verantwoording van de al vastgestelde tarieven of tot een aanpassing daarvan. Daarnaast wordt het zogeheten productenboek, waarin alle diensten met betrekking tot jeugdhulp met verblijf zijn beschreven, op onderdelen aangepast. Dankzij die aanpassingen wordt het beter mogelijk de prestaties van aanbieders te meten en daarop te sturen. Dat geldt ook voor het monitoren van de door de jeugdhulpregio gewenste transformatie van de jeugdhulp.
Het college verwacht het aangepast inkoopdocument begin 2024 te publiceren. Aanbieders krijgen vervolgens de gelegenheid om vragen te stellen en in te schrijven. De gunning heeft plaats voor 1 juli a.s. Gemeenten en geselecteerde aanbieders nemen daarna ruim de tijd om zich voor te bereiden op de uitvoering van de jeugdhulp met verblijf. Op 1 januari 2025 gaan de nieuwe contracten in.