Regio bouwt aan stevige lokale teams

Gemeenten binnen Sociaal Domein Flevoland zetten lokaal in op meer integrale samenwerking en zetten zo stappen in de Hervormingsagenda Jeugd. Tijdens een zogeheten verdiepingssessie wisselden vertegenwoordigers van gemeenten en veiligheidspartners ervaringen op dit gebied uit.

Dat gebeurde op 19 november jl. in Lelystad. Het ging die dag onder meer over het belang van meer en betere samenwerking met organisaties op het gebied van gezondheid, welzijn, onderwijs en jeugdhulp, over procesregie en over het creëren van een gemeenschappelijke taal.

Een sleutelrol tijdens de dag was weggelegd voor de Ondersteuningslijn van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De Ondersteuningslijn ondersteunt de gemeenten bij het inrichten van stevige lokale teams. Een voorbeeld zijn de checklists voor het opzetten van een lokaal team en het inrichten van werkprocessen. Tijdens de bijeenkomst bleek de Ondersteuningslijn een goede hulp bij het concretiseren van doelen en aanpak van de teams.

Afzonderlijke gemeenten

De verdiepingssessie leidde verder tot een scherper beeld van wat er nodig is om de doelen van de Hervormingsagenda te realiseren. Gemeenten verkenden samen hoever ze zijn met de lokale teams, wat er nog moet gebeuren en in hoeverre gezamenlijke acties wenselijk en mogelijk zijn. Het is nu aan elke afzonderlijke gemeente om met de uitkomsten van de dag aan de slag te gaan en eigen accenten te leggen. Zo richt één van de gemeenten een opgaveteam in waar partners in de stad deel van uitmaken, start een andere gemeente met de ontwikkeling van stevige lokale teams op basis van thema’s zoals zorg en veiligheid, onderwijs en participatie en wordt in weer een andere gemeente eerst vooral op bestuurlijk niveau over de teams gesproken.

Er blijkt ook verschil tussen gemeenten voor wat betreft behoeften. Waar de ene gemeente de nadruk legt op het organiseren van voldoende ureninzet, heeft een buurgemeente juist innovatiebudget nodig of hulp van de Ondersteuningslijn. Voor alle gemeenten geldt dat ze het belang van samenwerking, afstemming en het delen van ideeën onderschrijven.

Vervolgstappen

In de nabije toekomst blijven gemeenten informatie, vragen en ideeën uitwisselen en wordt het verdere gesprek gevoerd over wat lokaal kan en wat regionaal georganiseerd wordt. Het is een proces die als vanzelf leidt tot het vinden van verbanden en gemene delers. Daarbij krijgt ook de aansluiting van lokale met regionale zorg en ondersteuning aandacht, bijvoorbeeld als het gaat om toekomstige inkoop van zorg en het creëren van een gezamenlijke visie.

Sociaal Domein Flevoland organiseert kort na de zomer een vervolgbijeenkomst.