Onze regionale jeugdhulp willen wij organiseren volgens onze principes zoals deze verwoord in onze visie: Samen, Dichtbij en Leren wat werkt. De regio streeft ernaar de zorg kleinschaliger en korter te maken, waarbij jeugdigen en hun gezinnen worden versterkt in hun eigen kracht.
Om dit te bereiken vragen wij zorgaanbieders, gemeenten en SDFL om soms ‘anders’ te denken en te handelen. Ter ondersteuning van deze transformatie hebben de vier Flevolandse gemeenten Almere, Dronten, NOP en Urk, een Innovatiefonds beschikbaar gesteld. Dit fonds biedt tijdelijke financiële middelen om vernieuwende ideeën en projecten mogelijk te maken die bijdragen aan de gewenste veranderingen in de jeugdhulp. Het Innovatiefonds bedraagt €77.000 per jaar en kan jaarlijks worden ingezet voor geselecteerde projecten die een directe en meetbare bijdrage leveren aan de transformatie van het zorglandschap.
De ‘Spelregels’
• Aanspraak op transformatiegelden kan alleen worden gedaan door zorgaanbieders die zijn gevestigd in het Flevolandse veld én met hun project actief bijdragen aan vernieuwing van het Flevolandse veld.
• Het transformatiebudget wordt jaarlijks verdeeld over meerdere innovatieve projecten
• De verdeling van het budget gebeurt op basis van:
- Het aantal ingediende aanvragen.
- De beschikbare middelen.
- De mate waarin het project bijdraagt aan de transformatiedoelen.
Beleid en CLM kunnen in bijzondere gevallen besluiten om een lager of hoger bedrag toe te kennen, als dit goed onderbouwd is en past binnen het totale budget.
• De zorgaanbieder kan voor co-financiering kiezen. Dat betekent dat zorgaanbieder extra financiering voor de plannen kan toevoegen vanuit eigen middelen
• Aanvragen kunnen in het eerste halfjaar op 1 april en 1 juli worden ingediend. Het toegekende bedrag moet binnen het betreffende jaar tot een prestatie komen.
• Projecten kennen maximale looptijd van halfjaar.
• Projectactiviteiten kunnen doorlopen in het volgend jaar. Budgetten worden dan over de jaren verdeeld.
• Aan het project wordt een beleidsadviseur en CLM’er vanuit SDFL gekoppeld
• De middelen worden niet aangewend voor individuele casuïstiek
Het Aanvraagproces:
Voor indienen van de aanvraag dient u het volgende proces te doorlopen:
1. U kunt het projectaanvraagformulier hier vinden of onderaan deze pagina. Geef aan de hand van dit formulier vorm aan uw innovatieve voorstel dat u mogelijk wil maken met behulp van de financiële ondersteuning vanuit het innovatiefonds
2. Dien uw ingevulde projectaanvraag in
3. U ontvangt een bevestigingsmail vanuit contact@sdfl.nl waarin de contactpersoon is opgenomen die uw aanvraag verder in het vervolg van het proces zal zetten. Hierin zal ook de termijn worden aangegeven waarin uw voorstel binnen de regio wordt besproken (minimaal vier en maximaal zes werkweken)
Na dit overleg zult u van de contactpersoon een terugkoppeling krijgen van de uitkomsten van dit overleg. Dit kan zijn: honorering van uw voorstel, of afwijzing van uw voorstel. Ook kan het zijn dat uw voorstel om een nadere toelichting/aanscherping vraagt. In dat geval zal dat worden aangegeven en zal uw aangepaste voorstel worden besproken op aangescherpte/aangepaste punten.
Bij akkoord is de ingediende projectaanvraag gelijk de offerte.
U zult daarom bij akkoord een bevestigingsmail ontvangen met ordernummer en instructie voor het indienen van de gemaakte projectkosten. De volgende pagina’s bevatten het format en de vereisten van de projectaanvraag:
Op deze pagina staat de beoordelingscriteria benoemd waar de aanvraag op beoordeeld zal worden, de verantwoordingseisen waaraan u moet voldoen en het projectaanvraagformulier.
Tot slot:
Deze procedure zal jaarlijks worden geëvalueerd door de beleidsgroep Jeugd van de regio in samenwerking met CLM, Regiocontroller en de gebruikers van deze regeling.
Beoordelingscriteria aanvraag innovatiefonds
Hieronder staan de beoordelingscriteria vermeld. Deze criteria beschrijven waaraan een aanvraag moet voldoen en hoe deze wordt beoordeeld om in aanmerking te komen voor ondersteuning vanuit het Innovatiefonds. Deze criteria zijn ontworpen om projecten te selecteren die de meeste impact hebben op de transformatie van het zorglandschap in Flevoland, passend bij onze principes.
Drie kernprincipes:
- Méér kleinschalig, gezinsgericht: de vernieuwing moet bijvoorbeeld bijdragen aan het bevorderen van kleinschaligheid, zorg dichter bij gezinnen te organiseren, of gericht op een ondersteuningsstructuur om breakdowns binnen gezinsgericht te voorkomen
- Kortdurend, jeugdige en gezin in hun eigen kracht: De aanvraag beschrijft hoe het project snelle, effectieve interventies biedt die gezinnen zelfredzaam maken.
- Over de domeinen heen: Het project bevordert samenwerking tussen domeinen zoals wonen, onderwijs, en jeugdzorg voor een geïntegreerde aanpak.
Aanvullende criteria:
Plan bevat activiteiten om structureel te borgen: Het projectplan moet aangeven hoe de voorgestelde activiteiten duurzaam en structureel worden ingebed in het zorglandschap.
- Plan bevat vernieuwende activiteiten in het zorglandschap: Het project moet innovatieve oplossingen bieden die aansluiten op de behoeften van jeugd en gezinnen.
- In het plan is toegelicht wat het (boven)regionaal belang is: Het plan moet de impact op zowel lokale als regionale schaal expliciet maken.
- In het plan wordt aandacht besteed voor (boven)regionaal leren en ontwikkelen: Het project moet kennisdeling en gezamenlijke ontwikkeling tussen betrokken partijen bevorderen. Óók als het initiatief niet lukt, of niet de gewenste resultaten oplevert moet het plan leiden tot input voor het ‘Leren’, namelijk ook leren van iets dat niet werkt.
- Vanuit het plan wordt duidelijk hoe zorglandschap verbeterd wordt: De aanvraag moet aangeven hoe het project bijdraagt aan een beter afgestemd en effectiever zorglandschap.
- Vanuit het plan wordt (mate van) gebruikmaking ervaringsdeskundigheid ingevuld: Het projectplan moet uitleggen hoe ervaringsdeskundigen worden betrokken bij de uitvoering en evaluatie.
Controle op alternatieve financieringsbronnen: Aanvragers moeten aantonen dat zij andere mogelijke financieringsbronnen hebben onderzocht, zoals subsidies of BEN-SPUK middelen. Indien geen andere middelen beschikbaar zijn, moet worden onderbouwd waarom het Innovatiefonds noodzakelijk is voor het project. Rechtmatigheid beoordelen wij aan de hand van:
- Aanvraag omvat begroting met uitleg beoordelingscriteria
- Aanvraag is volledig ingevuld a.d.h.v. format

Verantwoordingseisen (prestatieverklaring)
Algemene gegevens:
- Naam van de organisatie.
- Subsidiejaar en beschrijving van het project.Financiële verantwoording:
- Totale ontvangen subsidie.
- Overzicht van gemaakte kosten en gerealiseerde activiteiten.
- Eventuele afwijkingen van het oorspronkelijke plan.Prestaties en resultaten:
- Toelichting op de behaalde doelen (conform de 9 punten uit het aanvraagformulier).
- Korte beschrijving van de output en outcome.- Verklaring en beoordeling:
- Verklaring: Ondertekening door de verantwoordelijke functionaris vanuit de aanvrager.
- Beoordeling: Ondertekening door SDF Beleid & CLM.
