Inrichting en conversie toewijzingen 24-uurs jeugdhulp en crisis

De nieuwe contracten voor de 24 uurs- en crisishulp leiden tot wijzigingen in productcodes. Jeugdhulpregio Flevoland heeft gepoogd die veranderingen zo beperkt mogelijk te houden. 

Dit zijn vanaf januari de producten en bijbehorende productcodes.

Gegunde aanbieders

Voor gegunde aanbieders kunnen de nieuwe productcodes gevolgen hebben voor de lopende toewijzingen.

Pleegzorg (44F03), Behandeld wonen (43F01) en Behandeld wonen 3 milieusvoorziening  (43F04) – de productcodes blijven gelijk en dus is er geen omzetting van lopende toewijzingen.

Jeugdzorg Plus (43F21, 43F22 en 43F23) – de drie codes maken plaats voor één code voor Jeugdzorg Plus: 43F42. Gemeenten zetten lopende toewijzingen om.

Toeslagen zak- en kleedgeld en bijzondere kosten (43F07 en 43F08) – Vanaf 2025 zijn de toeslagen opgenomen in de tarieven van alle producten binnen 24 uurs jeugdhulp. Toewijzingen en productcodes stoppen op 31 december a.s.

VPT-producten (43F02 en 44F02) en ambulante 24-uurszorg als alternatief (43F05) – VPT stopt op de afgegeven einddatum maar uiterlijk op 30 juni 2025. Verwijzer bepaalt of daarna een ander product, zoals bijvoorbeeld Thuis op Maat, wordt ingezet. 

Begeleid Wonen (44F01) – Begeleid Wonen maakt plaats voor vier afzonderlijke producten en daaraan gerelateerde codes:

  • Gezinshuis Generiek (44F30)
  • Gezinshuis Specifiek (44F31)  
  • Kamertrainingscentrum/fasehuis (44F32)
  • Woon- en leefgroep (44F33)

Overigens bestaan die producten al sinds 2023 en dus zijn alleen de codes nieuw. Locaties en dossieronderzoeken bepalen welke productcode van toepassing is. Als een gemeente er niet in slaagt de juiste code te bepalen, wordt contact opgenomen met de betrokken aanbieder.

Crisis (Ambulant, Verblijf en GGZ) 

Lopende toewijzingen, gestart in 2024, worden afgerond op de afgegeven einddatum maar uiterlijk voor 1 april 2025. Nieuwe crisismeldingen vallen onder nieuwe contracten. Een administratieve omzetting is dus niet nodig.

Latende partijen 

Aanbieders die niet gegund zijn, de zogeheten latende partijen, kunnen tot de afgegeven einddatum maar tot uiterlijk 30 juni 2025 hun hulp voortzetten. Ze doen dat met de bestaande, in 2024 afgegeven, productcodes. Op de einddatum zijn er vier mogelijkheden met betrekking tot de geboden hulp: 

  • De jeugdhulp is afgerond.   
  • De jeugdhulp is overgedragen aan een gecontracteerde aanbieder.  
  • De aanbieder is onderaannemer (geworden) van een gecontracteerde aanbieder. De cliënt blijft dan in zorg maar administratief is de toewijzing omgezet.  
  • De jeugdhulp blijf bij latende partij om het traject af te ronden. Dit gebeurt op basis van een individuele cliëntgebonden overeenkomst.  

In alle gevallen geldt dat de gemeente zorgtoewijzingen van latende partijen per 1 januari 2025 niet omzet.

Vragen?

Vragen of opmerkingen? Mail naar AankoopcentraleRegioFlevoland@almere.nl