Evaluatie

Realisatiefase 

Gedurende het traject evalueert de aanbieder het traject iedere drie maanden met jeugdige/gezin. De tussentijdse evaluaties zijn belangrijk omdat behoeften en wensen regelmatig veranderen. Ook geeft een tussentijdse evaluatie een beeld over de door- en uitstroom naar huis. Het RET kan geraadpleegd worden. 

Het kan zijn dat er na de start van het traject nieuwe informatie beschikbaar komt of dat er live-events plaatsvinden waardoor de vorm van jeugdhulp toch niet passend is. Wanneer dit het geval is neemt de aanbieder contact op met de verwijzer zodat er snel onderzocht kan worden wat wel passend is en er een doorverwijzing voor die van van jeugdhulp komt. De route voor het doorverwijzen naar de juiste passende zorg loopt via de reguliere aanvraagprocedure. De hulplijnen kunnen hierbij worden ingeschakeld.  

Lees meer:

De aanbieder houdt bij aanvang van de hulp rekening met de doorgaande hulpverlening (zorgcontinuïteit) vanaf het 18e levensjaar van de jeugdige. In dat kader neemt de procesregisseur , voor zover noodzakelijk en voor zover de jeugdige de leeftijd van 16,5 jaar heeft bereikt, het initiatief en voert hij de regie tot het in samenspraak met de jeugdige en aanbieder opstellen van een toekomstplan. Hierin wordt ten aanzien van de verschillende leefgebieden: zorg, onderwijs, werk, vrije tijd, gezondheid en financiën, voor zover noodzakelijk integraal beschreven wat de stand van zaken in de hulpvraag is en aan welke doelen de jeugdige nog wil/gaat werken en welke partijen betrokken zijn bij het realiseren van deze doelen. De aanbieder draagt zo bij aan een ‘warme’ overdracht naar de opvolgende aanbieder(s).

De aanbieder zorgt, waar mogelijk en redelijk, voor het regelen van hulp buiten de Jeugdwet voordat een jongere 18 jaar wordt. Dit gebeurt in samenwerking met andere betrokken partijen, die ervoor moeten zorgen dat de voorwaarden hiervoor goed geregeld zijn.

De aanbieder betrekt in het geval van verlengde jeugdhulp, niet zijnde verlengde pleegzorg, de door de Jeugdwet aangewezen verwijzers om te beoordelen wat de juiste opvolgende voorzieningen inhouden. Onder verlengde jeugdhulp wordt verstaan die zorg of ondersteuning van een jeugdige die de leeftijd van 18 jaar maar nog niet die van 23 jaar heeft bereikt en die niet op grond van de Zorgverzekeringswet, Wet langdurige zorg of Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 geboden kan worden.

Vaststellen van de procesregisseur voor het vervolg is een voorwaarde van de bepaling. 

Behoeften van de jeugdige kunnen (snel) veranderen. Denk hierbij aan de leeftijd, onvoorziene omstandigheden of de omgeving van de jeugdige. De aanbieder treedt tijdig of tijdens een tussentijdse evaluatie in overleg met de jeugdige over deze veranderingen. De (biologisch) ouders en/of verzorgers van de jeugdige kunnen hierbij betrokken worden. Als een gewijzigde of nieuwe toewijzing aan de orde is vraagt de aanbieder deze met en namens de jeugdige aan. 

Afhankelijk van het perspectief van de jeugdige dat volgt uit het toekomstplan, zet de perspectiefregisseur, in samenwerking met de huidige regiebehandelaar, tijdig een van de volgende acties uit:

  • Afronden behandeltraject
  • Aanmelden bij zorgverzekeringswet
  • Aanmelden bij WLZ
  • Aanmelden bij WMO

In het vrijwillige kader voert de lokale toegang de perspectiefregie uit. In het gedwongen kader is dit de taak van de Gecertificeerde Instelling (GI). Bij de terugkeer naar huis of zelfstandigheid (binnen het gedwongen kader) wordt ook altijd de lokale toegang betrokken. De Perspectiefregisseur blijft gedurende het gehele verblijfproces (van opschalen tot afschalen) actief of passief betrokken, afhankelijk van de betrokkenheid van de GI. Dit protocol zorgt voor continuïteit richting de jeugdige, het gezin en de hulpverleningsinstantie. Ook is doorverwijzing naar lokale hulpverlening of afschaling hierdoor mogelijk.

De lokale invulling van de perspectiefregie wordt vormgegeven en uitgewerkt in de lokale context. Dit geldt ook voor de afspraken die worden gemaakt over de rol- en verantwoordelijkheidsverdeling tussen de gemeente en de aanbieder. 

De term ‘verlengen’ wordt in dit kader niet gebruikt. Elke situatie wordt beschouwd als een nieuwe hulpvraag die volgens de geldende juridische stappen onderzocht moet worden. Het kan voorkomen dat de omstandigheden nauwelijks veranderd zijn, of dat dezelfde vorm van jeugdhulp opnieuw noodzakelijk is. Toch blijft onderzoek altijd vereist. Dit onderzoek wordt zorgvuldig uitgevoerd, met aandacht voor alle betrokkenen en gebruikmakend van reeds bekende informatie. Op deze manier kan zo snel mogelijk een weloverwogen besluit worden genomen.