Soms is er sprake van een crisissituatie bij jeugdigen en hun gezin. Dit vraagt in de meeste gevallen om direct noodzakelijk ingrijpen.
Veel jeugdigen en hun gezin hebben al een of andere vorm van hulpverlening. Het is dan ook verplicht deze hulp als eerste te betrekken als er sprake is van een crisissituatie en te overwegen of deze hulp intensiever kan worden ingezet om inzet van crisishulp te voorkomen. Soms is er toch inzet van crisishulp noodzakelijk. Per 1 januari 2025 zijn Triade Vitree en GGz Centraal Fornhese door de regio Flevoland gecontracteerd om in geval van crisissituaties bij jeugdigen hulp te bieden.
Wanneer er sprake is van een crisis bij een jeugdige en diens gezin wordt ervan uitgegaan dat de oplossing in de thuissituatie kan worden gevonden. Ouders, maar ook andere familieleden of vrienden zijn hierin heel belangrijk.
De inzet van crisishulp van Triade Vitree en GGz Centraal Fornhese is erop gericht zoveel als mogelijk de thuissituatie te ondersteunen bij de oplossing van de crisissituatie. In het uiterste geval kan een korte opvang of opname toch noodzakelijk zijn.
Onderstaand verwijsproces geeft de route weer die bij een crisisaanmelding wordt doorlopen.
Klik op het blokje van de stap voor meer informatie. Voor verdere informatie kunt u op "lees verder" klikken.
Stap 1 : Verwijzer besluit over crisis
betrokkenen: Kind, jeugdige, ouders/verzorgers en verwijzer
Verwijzer krijgt een melding over jeugdige waarbij sprake kan zijn van een crisissituatie. Bij jeugdhulp in Flevoland staat centraal dat uithuisplaatsingen tijdens crisis zoveel mogelijk voorkomen moeten worden. Er wordt daarom allereerst gekeken naar oplossingen binnen de thuissituatie. Het gezin en sociale netwerk zijn hierbij van groot belang. Zij vormen de basis voor het herstel, aangevuld met bestaande hulpverlening. Als dat niet toereikend is, kan crisishulp extra ondersteuning bieden. Lees verder.
Stap 2: Aanmelden bij crisis aanmeldpunt
betrokkenen: Kind, jeugdige, ouders/verzorgers, verwijzer en aanbieder
Veel jeugdigen en hun gezin hebben al een of andere vorm van hulpverlening. Het is dan ook belangrijk deze hulp als eerste te betrekken als er sprake is van een crisissituatie. Soms is opschaling noodzakelijk en kan de inzet van crisishulp (aanvullend) voor jeugdigen worden ingezet. Per 1 januari 2025 zijn Triade Vitree en GGZ Centraal Fornhese door de regio Flevoland gecontracteerd om in geval van crisissituaties bij jeugdigen hulp te bieden. Lees verder.
Stap 3: Crisisaanbieder besluit over inzet hulp
betrokkenen: Kind, jeugdige, ouders/verzorgers en verwijzer
Ambulante hulp heeft de voorkeur. Indien er nog geen ambulante hulpverlening betrokken is of deze niet toereikend is, wordt ingezet op ambulante crisishulp. Kan de jeugdige niet meer thuis blijven, dan wordt de jeugdige elders ondergebracht. Bij voorkeur in het netwerk en als dat niet kan bij Triade Vitree of GGZ Centraal Fornhese. Wanneer de Gecertificeerde Instelling de verwijzer is dan bepalen zij ook welke vorm van crisis jeugdhulp er nodig is. Lees verder.
Stap 4: Uitvoeren hulp
betrokkenen: Kind, jeugdige, ouders/verzorgers, verwijzer en aanbieder
Bij de uitvoering van crisishulp is het uitgangspunt dat de zorg kortdurend en doelgericht is. De maximale duur van de crisiszorg is 28 dagen. Lees verder.
Stap 5: Zorgafstemmingsgesprek
betrokkenen: Kind, jeugdige, ouders/verzorgers, verwijzer en aanbieder
Binnen 24 uur na de start van de crisiszorg, of eerstvolgende werkdag, plant de verwijzer een zorgafstemmingsgesprek met de direct betrokkenen. Binnen 5 dagen na de start van de crisiszorg vindt het zorgafstemmingsgesprek plaats. Hierin wordt bepaald wat er nodig is tijdens en na het crisiszorgtraject. Lees verder.
Stap 6: Vervolghulp / Afronding
betrokkenen: Kind, jeugdige, ouders/verzorgers, verwijzer en aanbieder
Uit het zorgafstemmingsgesprek komt naar voren welke vervolghulp jeugdige nodig heeft en wordt hiervoor aangemeld bij de juiste aanbieder. Het is mogelijk dat de jeugdige geen hulp meer nodig heeft. De crisishulp wordt afgerond. Lees verder.