Analyseren van onderzoek, mogelijkheden, zorgen

Onderzoeksfase 

Op basis van het eerste onderzoek wordt een verklarende analyse opgesteld. Zo ontstaat er meer overzicht en begrip, waardoor betere besluitvorming rond de behandeling/begeleiding plaats kan vinden. De verwijzer stelt deze analyse zoveel mogelijk samen met jeugdige en/of gezin op. De verklarende analyse is een verdiepend onderzoek naar het reguliere onderzoek (stappenplan van Schulinck). De medewerker levert daarvoor conform het format de benodigde informatie aan, zodat de aanbieder op basis van deze documentatie de intakeprocedure kan starten. Het doel hiervan is dat er zo min mogelijk discussie ontstaat over de vorm en inzet van de gekozen jeugdhulp. 

Een verklarende analyse geeft inzicht in de samenhang van de problemen, ontstaan en voortbestaan ervan en legt verbanden tussen deze factoren. Verklarende analyse bestaat uit drie stappen:

  1. Samen informatie verzamelen en ordenen;
  2. Samenhang beschrijven en bespreken;
  3. Samen formuleren van doelen en kiezen van passende, effectieve interventies.

Na de verklarende analyse kan besloten worden dat de hulpvraag in de lokale toegang behandeld kan worden. Ook hierin kan ondersteuning gevraagd worden van het RET of een andere deskundige. 

Optioneel

Voorafgaand aan een verwijzing kan een verwijzer altijd afstemmen met een aanbieder. Het doel is om samen te kijken of er een match is tussen de aanbieder en de gekozen hulp. 

Lees meer:

Het RET kan benaderd worden door verwijzers en aanbieders als het niet lukt om passende inzet te realiseren, voor creatieve en versnellende denk- en doekracht:

  • Ter voorkoming van uithuisplaatsingen;
  • Ter bevordering van doorstroom;
  • Ter ondersteuning bij de verklarende analyse en in complexe situaties in het gezin.

Dit kan door te mailen met het RET naar ikwil@versnelling-fl.nl