Een inwoner kan een aanvraag tot jeugdhulp indienen bij de gemeente waar hij of zij verblijft. Dit noemen we de lokale toegang. De manier waarop de aanvraag kan worden ingediend, gebeurt op de door de gemeente aangeboden manier. Hierbij zijn verschillende manieren voor mogelijk. Als de aanvraag bij de lokale toegang wordt ingediend, neemt de medewerker van de toegang de aanvraag in behandeling. De medewerkers van de toegang worden in elke gemeente anders genoemd.
Wil je weten hoe dat per gemeente geregeld wordt? Bekijk dan deze pagina. Heb je een aanvraag die een verlenging, hervatting of aanvulling van zorg betreft? Lees dan verder.
Aanvraag tot verlenging
Op basis van de evaluatie kan de jeugdhulpaanbieder de verwijzer adviseren dat er een verlenging van de geboden zorg nodig is. De wijze waarop dit lokaal afgehandeld wordt, verschilt per gemeente. De jeugdhulpaanbieder dient zich in deze situatie te wenden tot de lokale gemeentelijke werkwijze voor de afhandeling van het proces. De backoffice van de betreffende gemeente dient dit administratief af te handelen middels het berichtenverkeer.
Aanvraag tot hervatting
Een jeugdige kan binnen vier maanden na afloop van het jeugdhulptraject, het traject direct hervatten als dat nodig is. Van de jeugdhulpaanbieder wordt verwacht om samen met de verwijzer te zoeken naar passende hulp. De verwijzer neemt hiervoor contact op met de jeugdhulpaanbieder. De verwijzer zal, indien de aanvraag tot hervatting binnen vier maanden is, een controle doen of voorliggende onderzoek nog voldoende actueel is.
Indien dit niet zo is, dan neemt de verwijzer de verantwoordelijkheid om het onderzoek aan te vullen met relevante informatie en deze te bespreken met de jeugdhulpaanbieder bij de aanvraag om de zorg te hervatten. Voor de hervatting van het jeugdhulptraject is een geldige toewijzing nodig.
Aanvraag tot aanvullende zorg
In uitzonderlijke gevallen kan samenloop van twee jeugdhulptrajecten of aanvullende zorg nodig zijn. Bij samenloop gaat het om jeugdigen die al zijn verwezen naar 24-uurszorg en waarbij er sprake is van complexe problematiek, die vraagt om aanvullende specifieke deskundigheid of aanvullende specifieke jeugdhulp. Voorbeelden zijn:
- Noodzaak van inzet forensische expertise;
- Eetstoornissen;
- Verslaving;
- Inzet van EMDR-therapie.
Samenloop kan wanneer de verwijzer beoordeelt dat een jeugdige aanvullende hulp nodig heeft in aanvulling op het verblijf. Indien nodig, kan de verwijzer hiervoor het RET consulteren voor advies. Zie ook Consultatie RET. De verwijzer indiceert deze aanvullende jeugdhulp apart. In de onderstaande stapelingsmatrix staan de mogelijkheden voor samenloop.
Document: Stapelingsmatrix.pdf