Productnaam | Productcode | Eenheid | Frequentie |
---|---|---|---|
TOM (Thuis op Maat) Instroom voorkomend behandeld wonen Instroom voorkomend Behandeld wonen (extra cliënt) Door- en uitstroom behandeld wonen Door- en uitstroom Behandeld wonen KSW Door- en uitstroom Behandeld wonen driemilieus klimaat Door- en uitstroom Behandeld wonen driemilieus klimaat KSW Door- en uitstroom JeugdhulpPlus Instroom voorkomend Gezinsgericht wonen Instroom voorkomend Gezinsgericht wonen (extra cliënt) Door- en uitstroom Pleegzorg Door- en uitstroom Gezinshuis Generiek Door- en uitstroom Gezinshuis Specifiek Door- en uitstroom Woon- en leefgroep |
43F50 43F56 43F51 43F52 43F53 43F54 43F55 44F50 44F55 44F51 44F52 44F53 44F54 | Etmaal | Per week |
Thuis Op Maat (TOM) biedt twee flexibele en integrale vormen van zorg, gericht op:
- Het voorkomen van uithuisplaatsingen (instroom voorkomend);
- Het ondersteunen van jeugdigen bij een snelle terugkeer naar huis of een lichtere vorm van verblijf na een uithuisplaatsing (door- en uitstroom).
Bij TOM instroom voorkomend zijn er twee zorgvormen (gelinkt aan de percelen): behandeld wonen en gezinsgericht wonen, beide gericht op het voorkomen van verblijf buiten het gezin.
Bij TOM door- en uitstroom zijn de zorgvormen uitgebreider: behandeld wonen, driemilieus klimaat, JeugdzorgPlus, pleegzorg, gezinshuizen en woon- en leefgroepen.
Plaatsing en inzet
Instroom voorkomend: Het doel is om een uithuisplaatsing te voorkomen, zodat de jeugdige zoveel mogelijk thuis kan blijven wonen. Dit traject duurt maximaal negen maanden. Bij onverwachte ontwikkelingen wordt in overleg met de verwijzer bepaald of het traject aangepast moet worden. Verlenging is niet mogelijk, tenzij een nieuwe TOM-toewijzing wordt aangevraagd en na zorgvuldig onderzoek wordt afgegeven. Levert een aanbieder alleen TOM Instroom voorkomend maar blijkt dit niet effectief, dan brengen de TOM aanbieder en verwijzer de jeugdige onder bij een andere aanbieder die wel meerdere vormen van jeugdhulp 24-uurs biedt
Door- en uitstroom: Gericht op een versnelde terugkeer naar huis of een lichtere zorgvorm. Dit traject kent een maximale doorlooptijd van drie maanden. Verlenging is niet mogelijk, tenzij een nieuwe TOM-toewijzing wordt aangevraagd en na zorgvuldig onderzoek wordt afgegeven.
TOM door- en uitstroom kan worden ingezet wanneer aanbieder en verwijzer overeenkomen dat de gestelde doelen tijdens behandeling of begeleiding in verblijf voldoende zijn behaald, en de jeugdige daardoor sneller kan uitstromen. Het traject heeft een maximale doorlooptijd van drie maanden, waarin wordt getoetst of de doelen zijn gerealiseerd. Behandelaar en verwijzer toetsen dit.
Leeftijd behandeling
TOM is bedoeld voor jeugdigen tot 18 jaar (het kan onder de verlengde jeugdwet vallen als aan de criteria wordt voldaan) en hun gezinnen bij wie sprake is van een dreigende uithuisplaatsing of van een reeds gerealiseerde uithuisplaatsing waarbij terugkeer naar huis of afschaling wenselijk is.
Criteria TOM
TOM instroom voorkomend
TOM instroom voorkomend wordt ingezet als een jeugdige ernstige problemen heeft op meerdere leefgebieden. Deze problemen zijn zo ernstig dat er intensieve ondersteuning nodig is om te voorkomen dat de jeugdige uit huis geplaatst wordt. Aan alle volgende criteria moet worden voldaan:
- Er zijn concrete signalen van een dreigende uithuisplaatsing;
- De criteria van de richtlijn NJI 24/7 uithuisplaatsing en terugplaatsing zijn van toepassing en een gezamenlijk opgestelde verklarende analyse is daar onderdeel van. De criteria van de richtlijn NJI 24/7 uithuisplaatsing en terugplaatsing zijn van toepassing en een gezamenlijk opgestelde verklarende analyse is daar onderdeel van. Zoals ook beschreven staat bij de inzet van RET 2.0/TAS, is hierop niet vrijblijvende samenwerking met RET/TAS ingericht.
- Uit de verklarende analyse moet gebleken zijn dat het problematiek op meerdere levensgebieden betreft (school, gezin, vrienden, buurt, vrijetijdsbesteding), waarbij (biologisch) ouders en/of verzorgers niet in staat zijn om hun opvoedkundige rol in te vullen en vormen van jeugdhulp die lokaal zijn ingekocht, niet passend zijn bij de problematiek.
- Er wordt procesregie uitgevoerd door de verwijzer.
- Maandelijkse voortgangsevaluaties vinden plaats door de verwijzer, casusregisseur van de zorgaanbieder en de jeugdige en/of het gezin.
- Er moet een time-out bed beschikbaar zijn voor de jeugdige conform de richtlijn passend bij het perceel ter voorkoming van de dreigende uithuisplaatsing. Dit bed is geregeld via het netwerk of de aanbieder. De kosten voor het ingezette bed worden bekostigd uit het etmaaltarief. In het kader van doen wat nodig is kan het time-out bed ook gelden voor een gezinslid.
Afhankelijk van de aanleiding van (blijkend uit de verklarende analyse) de dreigende uithuisplaatsing wordt TOM instroom voorkomend Behandeld wonen of TOM instroom voorkomend Gezinsgericht wonen ingezet.
Bijzonder is dat TOM instroom voorkomend een product is dat gericht is op het hele systeem, maar ook voor meerdere kinderen tegelijk kan gelden. Daarom wijzen we toe op alle gezinsleden waar het betrekking op heeft. Daarbij geven we een keer het product met het tarief af en voor de anderen een product zonder tarief.
Of en hoe de toewijzing TOM instroom voorkomend juist is, is sterk contextueel bepaald. We menen met deze omschrijving recht te doen aan de situatie waarin of gezin of individuele kinderen verwijzing vragen.
TOM door- en uitstroom
TOM door- en uitstroom wordt ingezet bij jeugdigen die al uit huis zijn geplaatst. Aan alle volgende criteria moet worden voldaan:
- Versnelde terugkeer naar huis of afschaling naar pleegzorg of een gezinshuis is mogelijk.
- De criteria van 24/7 uithuisplaatsing en terugplaatsing zijn niet van toepassing en een verklarende analyse bevestigt dit.
- Er moet een door de verwijzer en met de jeugdige, het gezin en andere betrokkenen afgestemde verklarende analyse, zijn opgesteld.
- De verklarende analyse blijkt dat intensieve jeugdhulp noodzakelijk is.
- Er wordt procesregie uitgevoerd door de verwijzer.
- De verwijzer, casusregisseur van de zorgaanbieder en de jeugdige en/of het gezin evalueren het traject maandelijks,
- Er moet een time-out bed beschikbaar zijn, passend bij de actuele situatie en conform de richtlijn passend bij het perceel waarvan uit wordt door- of uitgestroomd. Dit bed is geregeld via het netwerk of de aanbieder. De kosten voor het ingezette bed worden bekostigd uit het etmaaltarief. In het kader van doen wat nodig is kan het time-out bed ook gelden voor een gezinslid.
Uitsluitingscriteria
TOM wordt niet ingezet als niet aan de toegangscriteria is voldaan. Voorbeelden:
- Jeugdige is ouder dan 18 jaar; en er wordt niet aan de voorwaarden voor verlengde jeugdwet voldaan.
- Traject wordt ingezet als overbruggingszorg;
- Bij TOM instroom voorkomend: er is voldoende resultaat vanuit lokaal aanbod of verblijf in het netwerk.
- Bij door- en uitstroom: terugkeer naar huis is niet versneld mogelijk; er is sprake van kamertrainingscentra of fasehuizen met een vergelijkbare doelstelling.
Aanbieder en behandeling
Behandeling
TOM trajecten zijn maatwerk en flexibel. De intensiteit is afhankelijk van de hulpvraag en de context. De aanbieder zorgt voor een passende behandeling en ondersteuning. Vrij vertaald: de aanbieder doet wat nodig is en is verantwoordelijk voor de juiste inzet. Voorbeelden:
- Intensieve praktische hulp in de thuissituatie;
- Begeleiding gericht op mentale gesteldheid, zelfstandigheid en opvoedkundige vaardigheden.
- Tijdelijk gebruik van time-out bedden, passend bij de zorgvorm.
Behandelplannen worden samen met de verwijzer, na verwijzing de procesregisseur, en het gezin opgesteld en maandelijks geëvalueerd. Het behandeltraject wordt afgebouwd naar minder intensieve zorg wanneer mogelijk. Tijdens de behandeling krijgt naast de jeugdige, ook het gezin ondersteuning. Per gezin wordt één toewijzing afgegeven.
Kosten en verantwoordelijkheden
De tarieven van TOM dekken bijkomende kosten zoals zakgeld, kleedgeld en schoolkosten en andere bijkomende kosten die een positief effect hebben op de behandeling. (Biologische) ouders en/of verzorgers ontvangen kinderbijslag en blijven verantwoordelijk voor de verzorgingskosten van hun kind, ook tijdens verblijf. In overleg met de aanbieder worden afspraken over de inzet van kinderbijslag schriftelijk vastgelegd. Bij onenigheid kan de verwijzer worden ingeschakeld, deze kan fungeren als schakel naar eventuele andere wet- en regelgeving (bijvoorbeeld bijzondere bijstand vanuit de Participatiewet).
Eisen aan TOM aanbieder
Aanbieder voert regie over de dagelijkse uitvoering van de zorg en onderhoudt hierover intensief contact met het gezin en andere betrokkenen. Aanbieder zorgt voor een, kwalitatief passend, time-out bed te regelen als dat nodig is, is 24/7 bereikbaar zijn en kan reageren bij calamiteiten en beschikt over een BIG- of SKJ-geregistreerde regiebehandelaar. Alle kosten van deze eisen zijn opgenomen in het tarief.
Stapeling van TOM
HSJGGZ
HSJGGZ consultatie en advies is alleen mogelijk in combinatie met TOM.
Team AnderS
Team AnderS kan voorafgaand aan een TOM instroom-traject worden ingezet. Dit team biedt advies en ondersteuning aan aanbieders en verwijzers met minder ervaring in TOM-trajecten. Het team is gespecialiseerd in ‘anders denken’ en ‘doen wat nodig is’.
TOM na crisis
TOM-trajecten kunnen alleen gelinkt worden aan de producten van de percelen Gezinsgericht en Behandeld wonen. Als vervolg op crisiszorg nodig is, perspectief op thuis maar nog steeds signalen zijn dat er een time-out bed nodig is, kan TOM instroom voorkomend ingezet worden. De verwijzer en aanbieder dienen hier samen een aanvraag voor in. TOM door- en uitstroom kan alleen worden ingezet vanuit Gezinsgericht en Behandeld wonen, dus niet uit Crisis.