Het besluit en de beschikking

De uitkomst van het onderzoek is een besluit. In dit besluit leest de aanvrager wat de gemeente beoordeeld heeft en wat het antwoord is op de aanvraag tot jeugdhulp. Met andere woorden: wat vindt de gemeente dat er nodig is om de hulpvraag op te lossen? Dit kan elke vorm van jeugdhulp zijn: van begeleiding in het gezin tot specialistische GGZ en van pleegzorg tot een andere vorm van jeugdhulp met verblijf. Dit kan in sommige gevallen iets anders zijn dan dat in eerste instantie is aangevraagd, omdat er onderzocht wordt wat een structurele oplossing is.

Matched Care

Als regio Flevoland is het streven Matched Care. Dit betekent dat we dat inzetten wat passend is bij de hulpvraag. Daarom wordt er de mogelijkheid aangeboden om jeugdhulpaanbieders tijdens de onderzoeksfase te consulteren. Deze aanbieders zijn namelijk specialist op hun eigen terrein en kunnen meedenken over welke vorm van jeugdhulp passend is om het probleem wat speelt op te lossen. Ook kunnen zij meedenken in het opstellen van bijvoorbeeld een Verklarende Analyse.


Om er daarnaast voor te zorgen dat er in de beschikking verwezen wordt naar de aanbieder die de beste zorg kan leveren, bestaat er de mogelijkheid om voorafgaand aan de beschikking te toetsen bij de aanbieder waar aan gedacht wordt (maximaal 20 minuten)*. Door deze toets kan er op basis van het onderzoek nog overleg gevoerd over de vraag of deze aanbieder de beste passende jeugdhulp kan leveren. Zeker bij complexe en/of domein overstijgende problematiek kan deze toets bijdragen aan snellere en een direct passende beschikking en aanmelding bij de aanbieder.

*NB: dit is niet het product Consultatie & Advies binnen de HSJGGZ. Wil je dit product inzetten? Kijk dan in het productenboek HSJGGZ wanneer dit product van toepassing kan zijn.

De beschikking

Uit het onderzoek is de hulpvraag naar voren gekomen en onderzocht wat er nodig is. Hiervoor wordt een besluit genomen en dit wordt vastgelegd in een beschikking. De beschikking is een formeel besluit, waarin beschreven staat voor welke cliënt welke zorg wordt afgegeven en met welke duur.  Er wordt gekeken naar welke zorgaanbieders gecontracteerd zijn in Flevoland en naar welke aanbieder het meest passend is bij de hulpvraag van de cliënt. Het besluit wordt conform het landelijk administratieprotocol, de afsprakenkaart en het toewijzing –en wijzigingsprotocol toegewezen aan een specifieke zorgaanbieder. In deze beschikking wordt in ieder geval vastgelegd:

  • De verwijzing naar het onderzoek; 
  • De vorm van jeugdhulp; 
  • De duur van de jeugdhulp; 
  • De zorgzwaarte en frequentie;  
  • De naam van de jeugdhulpaanbieder die de zorg gaat uitvoeren.

Als de aanvrager het hier niet mee eens is, is er de mogelijkheid voor bezwaar en eventueel beroep.  
 

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Indien "Nee", graag uitleggen waarom. Heeft u verder nog vragen of opmerkingen?
Vul hier geen persoonlijke gegevens in. Als u een persoonlijke vraag heeft, kunt u mailen met aankoopcentraleregioflevoland@almere.nl.