Afronden zorgtraject
Bij aanvang van zorg stel de jeugdhulpaanbieder een behandelplan op waarin de hulpvraag en de doelen worden vastgesteld. Gedurende het traject wordt dit regelmatig geëvalueerd en afgestemd met de jeugdige en verwijzer. Wanneer de doelen bereikt zijn zal de jeugdhulpaanbieder in afstemming met jeugdige en verwijzer het traject beëindigen. De stop van zorg is direct nadat de laatste vastgestelde (jeugd)hulp of ondersteuning die in de intake fase is bepaald, daadwerkelijk is geleverd.
In afstemming met de verwijzer wordt er gekeken of er na de stop zorg nog andere hulp vanuit het netwerk geboden moet worden om terugval te voorkomen. Dit kan in afstemming met de lokale gemeenten.
Na afronding van het traject is het belangrijk om inzicht te krijgen in het resultaat van de geleverde zorg. Daarom wordt zoveel als mogelijk aangesloten op de landelijke werkwijze bij de geharmoniseerde set outcome indicatoren NJI.
De jeugdhulpaanbieder kan dienstverlening aan de jeugdige weigeren of beëindigen, mits wet- en regelgeving zich hiertegen niet verzetten. In dit geval dient bij opzegging aan de jeugdige een opzegtermijn te hanteren van minimaal één kalendermaand en daarnaast actief mee te werken met verwijzers, de Regio daaronder begrepen, voor het vinden van een passend alternatief aanbod als één van deze partijen daar om vraagt. De jeugdhulpaanbieder blijft verantwoordelijk voor het leveren van de benodigde jeugdhulp tot een passend alternatief is gevonden of passende overbruggingszorg door de Jeugdhulpaanbieder is geregeld.