De hulpvraag van de jeugdige (medische route) kan op 3 manieren worden gedaan voor HS JGGZ:
• De huisarts
• De medische specialist
• De jeugdarts
Huisarts, jeugdarts of medisch specialist kunnen doorverwijzen naar de HS JGGZ. Zij doen dit op basis van hun eigen onderzoek en bevindingen in het gesprek met de aanvrager. Zij hebben de wettelijke bevoegdheid om de verwijsbrief op te stellen.
Naar aanleiding van de uitkomst van het onderzoek kan worden geadviseerd om al dan niet een verwijzing naar de HS JGGZ te doen.
Binnen regio Flevoland is het streven Matched Care. Dit betekent dat we datgene inzetten wat nodig is om de hulpvraag op te lossen. We vinden het als regio belangrijk dat de deskundigheid om te bepalen wat er nodig is op ieder moment beschikbaar is. Daarom wordt de mogelijkheid aangeboden om jeugdhulpaanbieders tijdens de onderzoeksfase te consulteren. Deze aanbieders zijn namelijk specialist op hun eigen terrein en kunnen meedenken over welke vorm van jeugdhulp passend is om het probleem dat speelt op te lossen.
Bij voorkeur wordt er een concrete verwijzing doorgestuurd bij de aanmelding naar de aanbieder. Een concrete verwijzing bevat in ieder geval de omschrijving van:
De problematiek waarvoor verwezen wordt en de hulpvraag, op basis waarvan gedacht wordt aan hoogspecialistische jeugd-GGZ. Waar mogelijk wordt het soort product waarvoor aangemeld wordt benoemd. Als het nog niet duidelijk is welk product er nodig is om de problematiek aan te pakken en juist hiervoor de expertise van de HSJGGZ nodig is, dan wordt dit als hulpvraag in de verwijzing vermeld.
De concrete verwijzing hoeft geen uitspraken te doen over de tijdsinvestering en de duur van de verwijzing. De jeugdhulpaanbieder kan op basis van verwijzing in afstemming met de specifieke producteisen zoals omschreven in de regionale productomschrijving, de aanvraag indienen bij de gemeente. [link naar productenboek HSJGZZ).